Fitness als medicijn

yves.jpgYves Devos, onze fitnessspecialist, heeft de afgelopen jaren aan een totaal nieuw gezondheidsconcept gewerkt. Het heet ‘Fitness als medicijn’, naar het voorbeeld van het Amerikaanse ‘Exercise is Medicine’.

Het uitgangspunt is eenvoudig: de overgrote meerderheid van de 45-plussers lijdt aan chronische aandoeningen zoals artrose, zwaarlijvigheid, fibromyalgie (chronische pijn), hart- en vaatziekten, rug- en nekpijn, chronische aandoeningen van luchtwegen en longen, diabetes en andere ziekten die de levenskwaliteit verminderen. Veel van deze aandoeningen hebben als gevolg dat je als ‘patiënt’ nog nauwelijks lichaamsbeweging hebt. Specifiek voor deze doelgroep ontwikkelde Yves Devos een doelgericht bewegingsprogramma, Medische® Fitness.

Het doel van Medische® Fitness is de aandoeningen verlichten, pijn verminderen en de levenskwaliteit verbeteren zodat je, mét je aandoening, beter kunt functioneren in het dagelijkse leven. Het is een onmisbare aanvulling voor reeds bestaande therapieën en preventieve acties die je kunt ondernemen. Het programma is ontworpen om patiënten fysieke activiteit te laten integreren in hun dagdagelijkse routine. Medische® Fitness is een combinatie van kinesitherapie en fitness. Het slaat een brug tussen artsen, kinesitherapeuten en patiënten. De medische® Fitness-programma’s zijn gebaseerd op een actieve aanpak op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Daarnaast is het ook de bedoeling om wat bewegingsvoorlichting te geven met betrekking tot de chronische aandoening. De bedoeling is om de deelnemers te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid en hen te coachen om anders te leren omgaan met hun klachten. Het is een DOE-programma. Het vraagt meer inzet dan het innemen van een pilletje.

Let wel op! Dit bewegingsprogramma zal je niet genezen. Het verlicht de pijn, vergroot de bewegingsvrijheid en verbetert de levenskwaliteit. Het is een programma dat een perfecte aanvulling is op reeds bestaande therapieën. Spreek er gerust over met je arts!

Yves heeft hierover ook een boek geschreven. Zijn boek 'Fitness als Medicijn' is verschenen bij Standaard Uitgeverij. In april 2016 verscheen een update van het boek. 

Je kan het boek hier bestellen : http://www.probalance.be/page/90 /Overzicht_en_bestellen_VARIA/

Artikels :

http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2719459/2016/06/01/Zitten-is-het-nieuwe-roken-maar-hoe-kicken-we-dan-af.dhtml

http://press.manteau.be/succesformule-fitness-als-medicijn-krijgt-een-nieuw-jasje#